Teknisk analys av OMX30, dagperspektiv

Teknisk analys av OMX Juni, dagperspektiv
OMX30 har stigit i takt med den brant stigande trendlinjen (streckad linje i grafen) som agerar motstånd och vid månadsskiftet studsade kursen tillbaka ner mot stödet i form av 1601 punkter. Läs tidigare analys här.

Vid denna nivå som den streckade trendlinjen befinner sig ser vi även hur MA100 (glidande medelvärde 100 dagar) placerar sig vilket bekräftar motståndsnivån.

I skrivande stund befinner sig OMX under flertalet glidande medelvärden såsom MA100, MA50 och MA20. Alla värden kan användas som motståndszoner. Det längre MA200 är än sålänge oberört och agerar som en viktig stödnivå.

Närmaste stöd finner vi omkring 1646 punkter där de ovan nämnda glidande medelvärdena också befinner sig tätt intill varann.

För att trenden ska indikera på fortsatt uppgång vill man se att MA50 och MA20 noteras ovanför MA100 vilket de just nu inte gör. Börjar den visa på att bryta upp genom MA100 kan det tolkas som en köpsignal. Men just nu pekar det MA50 (glidande medelvärde 50 dagar) i negativ riktning vilken även kan tolkas som man bör avvakta tills riktningen vänder uppåt.

I teknisk analys finns inget rätt och fel utan det är en tolkningsfråga, så det är du som ”tolkar” som avgör vad du ser och vad som är rätt för dig.

Summering ur dagperspektiv:

OMX har stängt negativt flertalet dagar i rad vilket kan stärka en sannolikhet för kommande positiva dagar plus att kursen befinner sig vid väl utnämnt stöd omkring 1601 punkter.

Dessutom börjar både RSI och CCI på att notera sig vid översålda nivåer.

Vänder dessa indikatorer uppåt kan man börja titta vart köpknappen finns, kortsiktigt.

(Jag analyserar alltid ur ett kortsiktigt perspektiv om inte annat anges i analysen)

Graferna är gjorda i programmet Pro Real Time som är ett trading- och analysverktyg från IG Markets.

Att även nämna är att VIX (volatilitetsindex, även kallat skräckindexet) som kan användas för att mäta skräcken här på börsen befinner sig på en relativt ”lugn” nivå i dagsläget, så oron för ett ras verkar alltså just nu lagt på hyllan.

Graf på OMX ur ett veckoperspektiv

Teknisk analys av OMX30 Juni, veckoperspektiv
Även i veckografen börjar CCI och RSI närma sig översålda nivåer.