Köparna öppnade upp fredagsmorgonen med ett rejält språng i positiv riktning, börjar pessimisterna vända i tankesättet och istället se köpläge?

Idag öppnade OMX med ett rejält stigande gap vilket ger en stödzon mellan gårdagens stängning och dagens lägsta notering, som vi får se vart det hamnar efter stängningen. Ett gap brukar vara ett gott tecken som visar att trenden fortsätter eller vänder i den riktning som gapet öppnats åt och i detta fall kan det tolkas som att tjurarna tagit ett språng in i matchen. Kanske börjar nu detta istället ses som ett bra ingångsläge då OMX fallit omkring 7% sedan årsskiftet och haft många negativa dagar på rad. Oron och paniken börjar kanske lägga sig bland pessimisterna då köplägen på potentiella bottnar alltid lockar.

Dag: OMX ur det kortare perspektivet

Ur det korta perspektivet ser OMX ut att potentiellt vara redo för en positiv rekyl. Dagen öppnas med ett gap och kursen är åter tillbaka inom den tidigare nämnda konsolideringszonen mellan 1326 och 1379 punkter. Ur det korta loppet ser vi även 1342 som agerar stöd, eller motstånd beroende på om kursen stänger ovanför eller under nivån. För att denna positiva signal ska anses vara falsk måste kursen täppa igen det stigande gapet och då bör man kunna förvänta sig en fortsatt negativ utveckling, men i skrivande stund ser det mer bullish ut och att en potentiell botten kan vara på G.

Man kan se att OMX befunnit sig inom en negativ trendkanal vars tak och golv agerar som stöd och motstånd. Faller OMX ner genom trendgolvet utlöser det en säljsignal och bryter kursen upp genom taket ger det istället köpsignal. Även det glidande medelvärdet på 20 perioder (blå linje) befinner sig vid trendkanalens tak och agerar också motstånd + konsolideringzonens tak vid 1379 punkter, så denna nivå utgör är ett tungt motstånd men bryter OMX upp genom det utger det en stark köpsignal och motståndsnivån omvandlas istället till en stödzon.

Stöd: 1316 till 1326 (1342 om kursen stänger ovan, annars motstånd)

Motstånd: 1342, 1379, 1384

Teknisk analys av OMX ur ett kort perspektiv

Vecka: Tankar om OMX ur det medellånga perspektivet

Tittar man på OMX ur det lite längre perspektivet med hjälp av veckodiagrammet kan man här få en bättre överblick över den negativa trenden som OMX befunnit sig ända sedan våren 2015. Ur detta perspektiv agerar 1379 som ett viktigt motstånd och på nedsidan ser vi att en tidigare hammer-candle bildat en stödlinje vid 1246 punkter samt att kursen just nu befinner sig av ett hop av stödlinjer runt 1300-nivån.

Stöd: 1246

Motstånd: 1379

Analysering om OMX ur det medellånga perspektivet med hjälp av veckografen

Månad: OMX i det stora hela

Zoomar man ut helt och hållet ser man hur OMX haft en negativ riktning ner mot tidigare topp från finanskrisen 2007-2008. Denna nivå är ett viktigt långsiktigt stöd vid 1321 och man kan tydligt se hur vi just nu kämpar kring denna nivå och under dessa dagar faktiskt befunnit oss under stödnivån. I månadsdiagrammet ser man även hur MA50 (glidande medelvärde 50 perioder) agerar som ett stöd.

Summerat så befinner sig OMX i en långsiktigare negativ trend och för att bevisa motsatsen bör kursen visa upp några positiva candles här i månadsdiagrammet.

Stöd: 1321, 1246

Analys av OMX ur det längre perspektivet