”Ibland ser man inte skogen för alla träd”

Det ordspråket har vi nog alla hört minst 10 gånger men kanske inte lika ofta i sammanhang med aktier och analysering. Jag vill påstå att det är ett ganska typiskt ”fenomen” att inte se alla signaler för alla candles. Jag ska förklara mer ingående hur jag tänker.

bigstock-Autumn-fall-trees-Sun-shinin-687594192

Zooma ut och få bättre överblick

En bild som du ser i en tidning är uppbyggd av tusentals punkter som kallar för DPI (dots per inch). Om du har du ett skarpt öga och tittar närmare så kan du faktiskt se dem.
Hur som helst, tillsammans bildar dessa punkter enorma mönster vilket för våra ögon resulterar i exempelvis en bild eller en text. I normala fall läser vi tidningen från det uttänkta perspektiv så att vi kan uppfatta helhelheten av dessa punkter. Men så fort vi zoomar in – så kommer bilden omvandlas till punkter och helheten ”försvinner” och vi ser bara ett kluster av punkter och färger.

[su_box title=”PIXLAR” box_color=”#41a62a” radius=”NaN”]Bilder som du ser här på datorskärmen är istället uppbyggda av pixlar vilket är fyrkanter i miniatyrstorlek som är fyllda i olika färger som på tillräckligt långt avstånd resulterar i en bild eller text.[/su_box]

Högre edge ju fler tidsperioder som står bakom ditt beslut

Det finns alltså mer fakta i en bild än vad vi i normala fall ser. Och detta är något jag tycker att man kan referera till teknisk analys. Att stirra sig blind i en graf är väldigt lätt gjort, man börjar leta efter det man själv vill hitta istället för att tolka dom ”sanna” signalerna.

Om man utifrån exempelvis enstaka staplar eller candles i en viss tidsperiod tar entry eller exitbeslut – tar man beslut utan att ha tittat på helheten, som kanske visar något helt annat.

Hur ser veckografen ut? Hur har aktien betett sig under en 5 års period? Alla aktier har olika beteenden och olika mönster, vissa funkar det bättre att zooma in på – andra inte. Genom att använda fler tidsperspektiv i ditt analyserande ger det dig fler edgar i ditt investerande eftersom fler grafer tyder på samma sak.

Beroende på vilken strategi man använder sig av så lönar sig det olika mycket att ha ”koll” på flera tidsperioder. Du får prova dig själv och se vad som passar för just dig och dina strategier.

[su_divider divider_color=”#24890d”]

 

Professional acrylics paints in tubes on a painter palette

Någon gång har du säkert lagt märket till hur en konstnär ibland backar några steg, lägger huvudet på sne och armarna i kors för att sedan beskåda och studera sin målning från ett längre perspektiv. Gör det du också så hittar du mer grund och information till ditt kommande beslut!