Igår var jag på en utbildningskväll som UA håller i, ”Investment Management”. (http://www.aktiespararna.se/ungaaktiesparare/UA-Akademin/UA-Investment-Management/) Utbildningen fokuserar på hur man värdesätter ett bolag och ger redskap för att få en bättre förståelse för finansbranschen. Men jag lärde mig mer än så! Jag själv utgår till 99% utifrån tekniska faktorer när jag gör en analys av en aktie och på utbildningen var det motsatsen. Teknisk analys nämndes faktiskt inte en enda gång.

Min allra största lärdom från igår, eller kanske snarare påminnelse var att jag återigen fick upp ögonen om hur enormt många olika analaysmetoder det finns.
De två huvudblocken är fundamental- och teknisk analys men när man zoomar in inom dssa så grenar de ut sig i oändliga kombinationer. Nyckeltal, omsättning, kassaflöde, direktavkastning, nyheter, makro, utdelningar, rapporter, indikatorer, formationer, trender, medeltal, stöd, motstånd, flockbeteenden och psykologi  – är en liten del av faktorer man kan ta hänsyn till och kombinera för att göra sin analys.

Du kan exempelvis vara manisk av siffror, expert på att räkna och använda den styrkan i din analys samtidigt som du lika gärna kan vara totalt värdelös på mattematik och ändå hitta ett ”professionellt” sätt att analysera då börsen är så enormt mycket mer än bara siffror och plus och minus som man enkelt kan tro som ”utomstående” och ”oförstående”.

Antalet sätt att analysera är nog lika många som det finns av oss människor. Vi är alla unika och har vårat unika sätt att läsa av, tänka och analysera.

mercedes_left_right_brain_2

Utbildad eller inte utbildad, det spelar ingen roll – bara du hittar din styrka och lär dig att hantera den så att den blir din edge i marknaden. Jag tror att det är viktigt att gå sin egen väg och våga tro på sina egna metoder då det är svårt att anpassa sig helt och hållet till någon annans metod. Men för att hitta rätt väg måste man först gå fel! Det jag menar är för att hitta den metod som passar dig allra bäst får man helt enkelt testa sig fram i denna mängd av kombinationer. För vissa passar det bäst att hålla sig till enstaka komponenter i sin analys medans andra behöver fler.

Det man inte ska glömma är att en metod och strategi inte kommer att fungera vid alla tillfällen. Huvudsak är att taktiken  du använder dig av ger mer plus än minus, sen gäller det bara att ”stick to the plan!”