1. Definiera ditt mål

Om man inte har placerat ut något mål är det svårt att veta vart man ska sikta och hur hårt man ska kämpa.

Hur skulle Jusain Bolt klara sig i ett maraton? Förmodligen inte speciellt bra då han är ”programmerad” och tränad för att vara explosiv och snabb under en kort period då målet ”bara” är 100 meter framför honom.
Om man skulle berätta för Jusain efter 90 meter att han har 4 mil kvar att springa, skulle han vinna?

trading vs running

Så vart vill jag komma med detta? Jo – jag är ganska säker på att för att prestera på topp under sträckan till målet så är det en enorm fördel att veta vart målet är.
Dock är det inte alltid det enklaste att försöka luska ut vart man ska sätta sina mål och då är ”delmål” en smidig lösning.

Börja kort, kanske ”50 meter” framför dig, och när du klarat av det så stannar du upp, reflekterar över sträckan du just avklarat och placerar ut ett nytt mål, kanske 100 meter längre fram denna gång osv.

Och vad har nu löpning med trading att göra? – Mycket! I det jag skrivit ovan kan man istället för ”meter” tänka i exempelvis tid eller pengar.

2. Lägg upp en plan

trading

Inom de flesta områden så krävs en bra plan för att lyckas. Så om du är en nybörjare inom trading och har tänkt dig att använda exempelvis 10 000 kronor till att börja med, då gäller det att planera din trading delvis utefter din budget men kanske allra viktigast efter din tidsplan.

Ska du investera kort- eller långsiktigt? Minuter, dagar, veckor eller år? ”Ska du springa 100 meter eller ett maraton”?

Är man osäker, som man oftast är som nybörjare, får man prova sig fram och känna efter vad som passar bäst för dig som person och hur mycket tid och pengar du har för tradingen. Man ska inte vara rädd för att göra fel – det är det bästa sättet att lära sig!

3. Agera

Man Turning A Power Button Reading - I Can

Klara, färdiga, trejda!

Det är nog under denna ”fas” som vi lär oss allra mest om vad som funkar för oss och vad som vi kan göra bättre. Och det svåra kanske är att faktiskt följa sin planering då saker och ting inte alltid går som man tänkt sig.

Men bara för att du snubblar för att du ”glömt att knyta skon” så ska du inte ge upp. Det är först när du är i mål som du kan stanna upp och fundera och reflektera varför det gick som du gick.

4. ”Stick to the plan”

Knyt skon, fortsätt och ge aldrig upp. För det allra vanligaste misstaget som vi gör när vår plan och strategi inte alltid fungerar är att ge upp för tidigt. Jag tycker bilden här nedan är klockren:

Självfallet måste man planera om när strategin ger mer förluster än vinster men det man ska komma ihåg är att ingen strategi fungerar jämt och för evigt.

5. Success

När du hittat ett sätt som fungerar för dig så håll dig till det. Dock är det ju många som tycker att det är både kul och spännande att hitta nya strategier och testa dessa.
Det tycker jag själv är otroligt roligt men man måste ju fokusera på det som är viktigast och vad det är vet bara du.

Varför trejdar du? Är det för pengar, spänning eller något annat?