Vad är skillnaden mellan börsen och roulett? I spelet roulette har du oddsen emot dig, vilket betyder att du kommer att vara förloraren i det långa loppet. Vad som avgör att roulett är till kasinots fördel är siffran 0. Den rutan ger ”banken” en minimal och helt avgörande edge.

Det spelar alltså ingen roll hur du lägger upp din strategi eller taktik, så länge den gröna nollan finns i spelet ligger banken hela tiden ett steg före dig och du kommer vara förloraren.

En ytterligare enorm skillnad mellan börsen och roulett är sannolikheten och slumpen. Utifrån historiken i roulette kan du inte förutspå vad som komma skall. Eftersom varje ny spelomgång är helt enligt slumpen. Men visst, sannolikheten att kulan ska hamna på exempelvis röd, 100 gånger i rad är inte stor, men det är fullt möjligt då varje spelomgång är helt unik och tar ingen som helst hänsyn till föregående omgång.

Alltså kan man inte analysera spelets gång, vilket man till skillnad kan göra i exempelvis en aktie. Ett pris på en aktie är inte slumpvis satt, utan det är du och jag, köpare och säljare som hela tiden redigerar detta pris beroende på vad vi tycker att aktien är värd.
En fördel (också nackdel) med börsen är det mänskligt grupptrycket. Detta är något som vi har med oss sedan urminnes tider och något som inte ändras över en dag, alltså går det att analysera och förutspå då förändring tar en enormt lång tid. En ny dag på börsen är alltså inte, till skillnad från roulett, helt unik. Att alla människor som investerar och tradar på börsen plötsligt skulle ändra rutiner och strategier samtidigt är högst osannolikt, vilket ger oss en edge.

Problemet kan dock bli att vi allt för lätt hamnar mitt i detta grupptryck och då tappar vi vår största edge. Konsten är att följa och iaktta folkmassan på håll och inte låta sig själv dras med. Visst låter det enkelt? Men det vet vi alla att det inte är.

Slumpen finns överallt och ju mer du låter dig styras av känslor
och grupptryck ju mer roulettlikt kommer det att bli.

För att någon ska vinna pengar på börsen måste samtidigt någon förlora. Vem vill du vara av dem? Låt inte slumpen och känslorna styra dig utan skapa din egen ”gröna nolla” om du vill vara vinnande i det långa loppet.