”Det vi sår idag – får vi skörda i vår pension”

Har du ställt dig frågan om du längtar till du går i pension? De allra flesta av oss skulle nog automatiskt svara ja utan att behöva tänka efter. Hur kommer det sig? Personligen tror jag att det beror på att många av oss helt enkelt relaterar ordet pension till frihet och vem av oss vill inte vara fri?

 

pension pengar

 

[line]

De val vi gör idag, påverkar vår framtid, där bland vår kommande pension. När man lämnat arbetslivet bakom sig vore det väl underbart att slippa känna oro, press eller kanske till och med tvång att behöva tänka på hur det ser ut på bankkontot. Pensionen kanske känns långt bort för många, andra inte – men en sak har vi gemensamt och det är att vi åldras, vare sig vi vill eller inte. Vi kommer alla med största förhoppning att bli pensionärer en vacker dag och få uppleva ännu en ny spännande fas i våra liv. En fas där jag tror många verkligen vill passa på att kunna njuta av livet, kanske resa till nya platser man aldrig tidigare besökt eller köpa den där segelbåten man alltid drömt om men inte haft tiden till att kunna använda.

Ju yngre vi är – ju längre tid har vi kvar till pension och ju större påverkan kan vi göra. Pensionsfrågor är dock något vi har en tendens till att ta tag i senare i livet. Men ju tidigare vi tar tag i frågan och börjar med ett sparande desto mer tid kommer våra pengar ha på sig att växa tills pensionsdagen är här.
Vi kanske helt enkelt borde bli bättre på att inte bara uppmuntra våra barn att spara till boende och saker, utan också till deras framtida pension? Ju större sparandet har hunnit växa, ju mindre tid behöver vi ju lägga på att kontrollera hur det ser ut på bankkontot – vilken frihet!