teknisk analys ABB

Den 30:e januari ställdes frågan ”Vad ska ni köpa/avvakta Inför börsvecka 6” i facebookgruppen Aktiesnack (https://www.facebook.com/groups/aktiesnack/)
Mitt svar var att jag kommer kika på ABB och att trigger för Köp skulle vara om kursen bryter upp genom MA20. Vilket den gjorde och har i skrivande stund gått upp över 7%.

Jag använder mig av Pro Real Time, läs mer hos IG.

Varför var detta mitt svar?

Detta svar var helt och hållet baserat på teknisk analys. I grafen (dagsgrafen) kan man se hur kursen utvecklats sidledes under en längre period där bottnar blivit högre noterade och toppar noterats lägre. Denna utveckling kallas för triangelformation vilket är en fortsättningsformation. Vilket i sig är en formation som ofta leder till ett kursutbrott åt någon riktning.

Denna triangel var ett av anledningarna varför ABB var så intressant.  En annan indikation på ev kommande utbrott i positivt håll var denna candle som jag visar i grafen. En så kallad spinning top/doji.

Dessa candles som är uppbyggd av en minimal candlekropp och långa svansar på både ovan- och undersida kan tyda på trendskifte. Detta då candlen berättar att, beroende på i vilken trend den uppdagas, att köpare/säljare tappar dominans vilket tyder på svaghet.

En tredje faktor som spelade in var volymen dagarna innan som också är markerad i grafen. Stapeln är högt över genomsnittet vilket betyder att fler värdepapper har bytt ägare under denna dag. Och det man ska komma ihåg är att alla värdepapper som säljs också har en köpare. Här är en klockren video som enkelt förklarar vad volym är.

Närmaste triggers vid detta tillfälle var kortsiktiga MA20 (glidande medelvärde 20 perioder) och även det långsiktiga MA200 som utvecklats horisontellt.

Efter doji- spinningtop-dagen bryter aktien upp genom MA20 = köp och sedan även upp genom triangelformationens tak som agerar motstånd = köp.

Övrig bullish information om ABB

Förvaltarnas köpfavoriter 2015

Intresset har ökat för industrisektorn

ABG HÖJER REK TILL KÖP (BEHÅLL)

Teknisk analys av dagsläget

I skrivande stund befinner sig ABB vid 172 kronor och har stigit 6 dagar i rad inkl rapportdagen den 5:e februari.
Denna nivå är i sig en motståndsnivå då tidigare toppar noterats vid dessa nivåer, syns i grafen.
Att en negativ dag kommer är att förvänta sig vilket kan ge ingångsläge. Fortsätter kursen att bryta upp genom 173 kr och sedan 176 kronor är detta starkt bullish och visar på fortsatt styrka i aktien.

Ett starkt motstånd vid 200 kronor finns från toppar som bildades år 2007/2008.

ABB noterade ATH (all time high) 230,36 den 29:e maj 2000