teknisk analys av omxs30, 13:e oktober 2015

Klicka på bilden/grafen för att se den i full storlek. Grafen är gjord med hjälp av analys- och tradingprogrammet Pro Real Time.

OMX befinner sig i en medellång negativ trend och ser ut att kunna fortsätta i samma riktning

Under gårdagen (måndag) resulterade börsdagen med en längre svans på ovansidan av självaste candlekroppen vilket visar hur säljarna haft mer krut än köparna. Detta bekräftas av dagens negativa candle. Måndagens ”hammer-liknande” candle snuddade även mot ett motstånd som ageras från en tidigare botten omkring 1507 punkter i dagsgrafen. Denna nivå testades även i mitten av September utan att kursen lyckades bryta upp igenom den. Så detta motstånd är något att bevaka, bryter kursen upp genom nivån kan det tolkas som en köpsignal.
Vid denna nivå befinner sig även MA50 (glidande medelvärde 50 perioder) samt en variant av fallande trendlinje. Denna nivå innehåller alltså flertalet motståndsfaktorer som kan vara tungt för kursen att bryta upp igenom. Men skulle det ske så tyder det på rejäl styrka från köparnas sida och vem vet hur högt det skulle bära kursen.

På nedsidan finner vi närmaste stöd omkring 1450 där även MA20 befinner sig.

Den långsiktiga trenden har börjat ge vika och flertalet signaler indikerar på att vi gått in i en långsiktig negativ trend. I dagsgrafen kan vi exempelvis se att MA100 börjat slutta i en negativ riktning och att det långa glidande medelvärdet på 200 perioder (MA200) i skrivande stund är nästan helt neutralt. Vid mitten av September bröt MA100 ner genom MA200 och det kan tolkas som en långsiktigare säljsignal i dagsgrafen. För att dessa långsiktiga säljsignaler som dykt upp i flertalet perspektiv och grafer ska anses vara falska skulle jag bland annat vilja se att MA200 slutar att peka horisontell och fortsätter i sin positiv riktning.

Faller kursen ner genom 1400-nivåerna och ner genom den långsiktigt stigande trendlinjen (grå linje i grafen) så är den negativa trenden relativt bekräftad, sen om den varar i veckor eller månader återstår att se.