Jamenkonflikten fortsätter dämpa börser

* Börser övervägande ner, Jemenkonflikten dämpar
* Oljan faller tillbaka efter rally på starkare dollar

God morgon – Wall Street föll för fjärde dagen i rad på torsdagen och Tokyobörsen stängde ned. På övriga Asienbörser är bilden mer blandad.

Upptrappningen av konflikten i Jemen, som fick aktier att backa på torsdagen, fortsätter att dämpa marknaderna. Det var flygstridskrafter under saudisk ledning som på onsdagen och torsdagen intervenerade i den jemenitiska konflikten med flygangrepp mot Huthigerillan till stöd för Jemens president Hadi. På andra sidan finns Iran som stödjer Huthirebellerna och som har fördömt den saudiska inblandningen. De initiala marknadskonsekvenserna, i synnerhet för tillgången på olja, ska vara begränsade, enligt Goldman Sachs.

En marknadsstrateg på IG Markets i Melbourne skriver i ett analysbrev att om konflikten skulle eskalera till en djupare regional konflikt är det sannolikt med en mer omfattande riskaversion på marknaderna.

MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan sjunker med 0,1 procent.

I Japan var fallet större efter en slagig handel på fredagen. Nikkei-index sjönk med 0,95 procent i en vinsthemtagningsjakt inför kvartalsskiftet. Enligt handlare var det ett säljtryck på terminsmarknaden som fick index att tvingas ge upp en uppgång som toppade ut på 0,6 procent för att falla som mest 2 procent.

Amerikanska aktieindex sjönk på för fjärde dagen i rad, men indexen stängde klart över dagslägstanoteringarna med stöd av delårsrapporter och ekonomisk data. Accenture steg 7 procent på sin rapport och Red Hat ökade 10 procent på sin prognos om en vinst i linje med förväntningarna i det första kvartalet.

”Vinsterna, i synnerhet från amerikanska bolag, fortsätter att vara mycket starka”, sade Doug Foreman, investeringschef på Kayne Anderson Rudnick.

Energisektorn föll i linje med New York-börsen trots rallyt i oljepriset som iscensattes av utvecklingen i den jemenitiska konflikten.

Det breda storbolagsindexet S&P 500 sjönk 0,2 procent jämfört med en nedgång om 0,1 procent när Stockholmsbörsen stängde. Nasdaq Composite minskade 0,3 procent (-0,3) medan Dow Jones industriindex sjönk 0,2 procent (-0,1).

Den amerikanska tioårsräntan noteras till 1,99 procent, jämfört med 1,97 procent när den svenska räntemarknaden stängde.

Kronan har försvagats mot den allmänt starkare dollarn sedan klockan 16.15. En euro handlas till 9,34 kronor (9,34) och dollarn SEK= till 8,58 kronor (8,55).

Euron handlas till 1,0883 dollar, jämfört med 1,0922 dollar för en euro klockan 16.15.
Brentoljan LCOc1 står på morgonen i 58,15 dollar, jämfört med 58,70 dollar klockan 17.30 på torsdagen. Guldpriset har samtidigt stigit/sjunkit till 1.203 dollar (1.205).

Under dagen kommer BNP-siffror från USA där även ett nytt Michiganindex kommer under eftermiddagen. Under förmiddagen kommer svenska detaljhandelssiffror och ESV presenterar utfallet i statens budget i februari.

(Av Björn Rundström)
((bjorn.rundstrom@thomsonreuters.com; 08-7001122; Reuters Messaging: bjorn.rundstrom.reuters.com@reuters.net))