* Fed-höjning kvar i korten för 2015
* Asienbörserna backar, dollarn stärks
* Caterpillars prognossänkning tyngde Wall Street

God morgon – Asienbörserna faller på nytt och dollarn stärks efter att Fed flaggat för att en amerikansk räntehöjning fortfarande ligger i korten för i år.

MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan sjunker 0,3 procent medan Nikkei-index stiger med 1,0 procent.

I Japan visade statistik på morgonen att inflationen föll för första gången i årstakt sedan den japanska centralbanken sjösatte sitt stora stimulanspaket för drygt två år sedan.

Shanghaibörsen sjunker 1,8 procent och i Hongkong backar Hang Seng-index med 0,5 procent.

Den amerikanska centralbankens (Fed) chef Janet Yellen sade i ett tal sent på torsdagen att hon och hennes kollegor inte förväntar sig att den ekonomiska utvecklingen och tillståndet på de finansiella marknaderna på ett avgörande sätt kommer att påverka penningpolitiken. Istället förväntar hon sig att centralbanken kommer börja höja ränta senare i år så länge inflationen förblir stabil och ekonomin tillräckligt stark för att lyfta sysselsättningen.

Marknadsreaktionen var delvis återhållen, även om dollarn stärktes något.

”Vi tror marknaden alltjämt är underprisad för en räntehöjning i det fjärde kvartalet och ser fortsatt möjligheter för att dollarn ska förstärkas ytterligare då marknaden skiftar mot vår prognos”, skrier BNP Paribas i ett analysbrev.

Euron handlas till 1,1168 dollar, jämfört med 1,1246 dollar för en euro klockan 16.15 på torsdagen.

Dessutom väntas inte läget förändras på något avgörande sätt redan till oktober då nästa penningpolitiska möte är.

”Vi tvivlar på att Fed-företrädarna kommer att ha tillräckligt med information för att börja tajta åt vid oktobermötet om de inte var beredda att agera förra veckan, men vi förväntar oss att de börjar i december”, sade Jim O’Sullivan, chefsekonom på High Frequency Economics.

Amerikanska aktieindex sjönk på torsdagen trots en stark återhämtning mot slutet av den volatila handelsdagen. Bland annat tyngde Caterpillar efter att bolaget sänkt sina försäljningsprognoser och flaggat för att så många som 10.000 av bolagets anställda kan komma att sägas upp på några års sikt.

Tillverkaren av gruv- och anläggningsmaskiners aktie föll 6 procent.

Det breda storbolagsindexet S&P 500 sjönk 0,3 procent jämfört med en nedgång om 1,4 procent när Stockholmsbörsen stängde. Nasdaq Composite tappade 0,4 procent (-1,6) medan Dow Jones industriindex sjönk 0,5 procent (-1,5).

Den amerikanska tioårsräntan noteras till 2,14 procent, jämfört med 2,09 procent när den svenska räntemarknaden stängde.

Kronan har stärkts mot euron och försvagats mot dollarn sedan klockan 16.15. En euro EURSEK= handlas till 9,40 kronor (9,44) och dollarn till 8,42 kronor (8,40).

Brentoljan står på morgonen i 48,36 dollar, jämfört med 48,10 dollar klockan 17.30 på torsdagen. Guldpriset har samtidigt sjunkit till 1.146 dollar (1.155).

Under fredagen väntas statistik i form av BNP (slutlig) för det andra kvartalet, PMI (september) samt ett nytt Michiganindex (september) från USA.

I Storbritannien släpps protokollet från det senaste penningpolitiska mötet protokollet och här hemma publiceras nya siffror över hushållens lånetillväxt.


Boktips!

Trading in the Zone av Mark Douglas