Reuter morgonrapport

Asienbörser ökar, Nikkei +1,3%
USA-börser steg efter jobb-statistik

Kina sänker styrräntan

God morgon – Asienbörserna stiger på måndagen med stöd av en räntesänkning i Kina och efter fredagens statistikdrivna börsuppgång på Wall Street.

Den kinesiska centralbanken meddelade på söndagen att styrräntan sänks för tredje gången på sex månader för att ge stöd till den inbromsande ekonomin. Utlåningsräntan sänks med 25 punkter till 5,10 procent, medan inlåningsräntan justeras ned lika mycket till 2,25 procent.

På lördagen presenterades att kinesiska konsumentpriser ökade något mindre än väntat i april medan producentpriserna föll för den 37:e månaden i rad, vilket ökade oron för deflation.

Nikkei-index stiger med 1,3 procent och i Hongkong stiger Hang Seng-index 0,6 procent.

MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan stiger med 0,35 procent.

Amerikanska aktieindex steg på fredagen efter den amerikanska arbetsmarknadsstatistiken.

Statistiken tyder på att tillväxten i ekonomin ökar farten men inte tillräckligt snabbt för att tidigarelägga förväntningarna om när Fed börjar höja styrräntan. Sysselsättningen ökade i linje med förväntan i april och reviderades ned för mars, arbetslösheten sjönk i linje med förväntan i april medan timlönerna ökade något mindre än väntat.

Microsoft steg över 2 procent efter att Reuters rapporterat att bolaget inte överväger ett bud på Salesforce.com.

AOL klättrade drygt 10 procent efter sin delårsrapport.

Det breda storbolagsindexet S&P 500 steg 1,35 procent jämfört med en uppgång om 1,3 procent när Stockholmsbörsen stängde. Nasdaq Composite ökade 1,2 procent (1,3) medan Dow Jones industriindex steg 1,5 procent (1,4).

Den amerikanska tioårsräntan noteras till 2,14 procent, jämfört med 2,13 procent när den svenska räntemarknaden stängde på fredagen.

Kronan har stärkts mot euron sedan klockan 16.15 i fredags. En euro handlas till 9,22 kronor (9,26) och dollarn till 8,27 kronor (8,25).

Euron handlas till 1,1149 dollar, jämfört med 1,2222 dollar för en euro klockan 16.15 på fredagen.

Brentoljan står på morgonen i 65,30 dollar, jämfört med 65,40 dollar klockan 17.30 på fredagen.

Guldpriset har samtidigt stigit till 1.188 dollar (1.185).

Under dagen kommer delår från Nibe, Björn Borg och Moberg Pharma. Ica publicerar försäljningen i april.

Arbetsförmedlingen släpper sin statistik över arbetslösheten i april kl. 8.00 på måndagen. Den totala arbetslösheten väntas sjunka till 7,7 procent i april från 7,9 procent i mars, enligt Reuters beräkning som baseras på Arbetsförmedlingens veckostatistik.