teknisk analys dax

Många index och många aktier är vid mäktiga och psykologiska nivåer. Kikar vi på dax siktar kursen mot 10000 punkter. Detta är både ett motstånd rent teknisk men även mentalt.
Detta visar hur den tekniska analysen och psykologin går hand i hand. Jämna nummer har vi människor enklare att relatera till och minnas.

Detta är också en viktig anledning varför man exempelvis inte bör placera en stopploss på ett jämt nummer, då det troligtvis är många andra som gör samma sak och många kunnigare ser detta mönster och tar möjligheten att ”utnyttja” beteendet.

(Programmet jag använder mig av heter Pro Real Time, läs med hos IG.)

DAX har likt OMX haft en kortsiktig brant stigande trend och båda indexen har accelererat i branthet. Detta är enormt psykologiska nivåer där kraftiga motstånd befinner sig.

Börjar isen bli tunn eller är självsäkerheten bland tjurarna 110%?

Skummar man igenom OMX29 listan är de allra flesta aktier på överköpta nivåer. Dock kan det lika gärna tyda på styrka och en överköpt aktie kan fortsätta befinna sig i dessa nivåer länge.

Övriga europeiska index har många haft samma branta positiva stigning men är inte i närheten av föregående toppar.

Vid 10050 och 10050 (toppen i sommras) i DAX man nog ana att många har lagt sina ordrar, sen om det är flest köp- eller säljordrar återstår att se.

I OMX är de viktiga nivåerna 1490 och 1500. Vi får helt enkelt vänta och se om luften finns kvar i lungorna och i så fall hur länge till.

Jag personligen är skeptiskt och kommer avvakta och bevaka dessa nivåer i lugn och ro utanför marknaden.