Uppgång i Asien i linje med USA
Nikkei +0,8%
Oljepriset sjunker
Kronan svagare mot dollar och euro

God morgon – Asienbörserna stiger överlag på måndagen efter fredagens uppgångar på Wall Street medan oljepriset fortsätter att falla då farhågorna om Jemenkonfliktens påverkan på oljeleveranserna mildrats. En stor del av världens olja fraktas längs Jemens kust och landet ligger geografiskt i en viktig del av Mellanöstern ur politisk synvinkel. Samtidigt kan en pågående kärnkraftsuppgörelse med Iran öka de globala oljetillgångarna redan om några månader om sanktionerna mot Teheran lyfts.

Brentoljan står på morgonen i 56,00 dollar, jämfört med 57,65 dollar klockan 18.05 på fredagen.

MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan stiger med 0,4 procent. I Japan var uppgången något större och flygbolagsaktier fick extra stöd av det fallande oljepriset. Nikkei-index steg med 0,8 procent samtidigt som aktierna på Hongkongbörsen stiger med 1,6 procent.

Börserna på Wall Street fick stöd av teknikaktier på fredagen medan räntorna föll på statistik som indikerade en avtagande amerikansk ekonomisk tillväxt, och dollarn försvagades.

Wall Street Journals rapport att chiptillverkaren Intel planerar att köpa rivalen Altera gav stöd åt uppgångarna.

Det breda storbolagsindexet S&P 500 steg 0,2 procent jämfört med en uppgång om 0,1 procent när Stockholmsbörsen stängde på fredagen. Nasdaq Composite ökade 0,6 procent (+0,2) medan Dow Jones industriindex steg 0,2 procent
(0,0).

Intelaktien steg 6,4 procent och Alteras aktie steg 28 procent.

USA:s BNP i det fjärde kvartalet växte med reviderade 2,2 procent i årstakt, jämfört med väntade 2,4 procent, i linje med de utsikter regeringen gav i februari.

Kommentarer från Fedchefen Janet Yellen sent på fredagen fick liten påverkan på aktiemarknaden.

Den amerikanska tioårsräntan noteras till 1,96 procent, jämfört med 1,97 procent när den svenska räntemarknaden stängde på fredagseftermiddagen.

Kronan har försvagats sedan klockan 16.15 i fredags. En euro handlas till 9,35 kronor (9,32) och dollarn till 8,61 kronor (8,58).

Euron handlas till 1,0863 dollar, jämfört med 1,0892 dollar för en euro klockan 16.15.
Guldpriset har sjunkit till 1.194 dollar (1.200).

Under dagen väntas lite statistik i form av tysk KPI samt amerikansk konsumtion och husförsäljning. OECD presenterar en ny rapport om Sveriges ekonomi och statsminister Stefan Löfven besöker New York och träffar bland andra USA:s vice president Joseph Biden.